Wednesday, 6 December 2017

Tilam Terapi BIO VELOCITY SLEEP MATE kaedah Rawatan Alternatif untuk Pesakit CEREBRAL PALSY (CP)

Tilam Terapi BIO VELOCITY SLEEP MATE kaedah Rawatan Alternatif untuk Pesakit CEREBRAL PALSY (CP) 

Harini, kak kin nak kongsikan manfaat tilam terapi BIO Velocity Sleep Mate ni untuk pesakit CEREBRAL PALSY (CP). Sebelum tu, kak kin terangkan serba sedikit berkaitan gejala CEREBRAL PALSY.


APA ITU CEREBRAL PALSY





CEREBRAL ialah OTAK



PALSY bermaksud KURANG atau TIDAK BERUPAYA MENGAWAL PERGERAKAN OTOT



CEREBRAL PALSY (CP) satu keadaan yang berlaku akibat kerosakan otak yang terjadi semasa di dalam kandungan, semasa lahir atau selepas kelahiran. Kebolehan mengawal pergerakan otot yang terjejas menyebabkan kesukaran mengawal postur badan, pergerakan dan mengimbangkan diri. 



Kecederaan otak boleh menyebabkan FUNGSI SARAF yang mengawal pergerakan dan tubuh termasuk kaki dan tangan (postur) seseorang terganggu.



CEREBRAL PALSY menyukarkan kanak-kanak terbabit melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak seusianya seperti berjalan, merangkak atau mengambil sesuatau objek.



Kekejangan otot yang berlaku ini menyebabkan cara mereka berjalan tidak normal seperti menjingit, otot-otot tangan yang lembik, tidak dapat berdiri dengan seimbang dan sebagainya.



Walau bagaimanapun, sebahagian besar kanak-kanak SPASTIK ini mempunyai tahap perkembangan mental yang cukup baik.




PUNCA KANAK-KANAK CEREBRAL PALSY



Punca sebenar Cerebral Palsy tidak diketahui namun ia di kaitkan dengan kecederaan pada otak yang berlaku sama ada dalam proses kehamilan, semasa dan selepas bayi dilahirkan.



Puncanya terbahagi kepada tiga kategori iaitu:-



1- PUNCA KANAK-KANAK CEREBRAL PALSY SEMASA DALAM KANDUNGAN



- Jangkitan kuman seperti RUBELLA, TOXOPLASMOSIS, CHICKEN POX,CYTOMEGALOVIRUS (CMV) dan AIDS boleh menjejaskan pembentukan otak janin dalam tempoh empat bulan pertama kehamilan.



- Pendedahan kepada bahan-bahan toksik seperti minuman keras, tabiat merokok dan penyalahgunaan dadah. Bahan-bahan kimia yang terkandung dalam kesemua elemen itu boleh merencatkan pertumbuhan organ-organ seperti otak, buah pinggang, jantung dan sebagainya.



- Kekurangan zat pemakanan ibu. Ibu yang kurang mengambil makanan yang seimbang seperti asid folik dan vitamin boleh menjejaskan pertumbuhan janiN.


- Faktor Genetik. Masalah terlebih kromosom Trisomi13 dan Trisomi 18 boleh mengakibatkan muka, jantung, otak, kaki dan tangan janin mengalami kecacatan.

Terdapat kemungkinan menghiap penyakit Down Syndrome apabila terlebih kromosom Trisomi 21.

- Ibu-ibu yang menghidapa penyakit serius seperti Diabetes, Sakit Jantung, Buah Pinggang, Tiriod dan Epilepsi.

- Kehamilan kembar

- Bayi Songsang


2. PUNCA KANAK-KANAK CEREBRAL PALSY DISEBABKAN OLEH FAKTOR SEMASA KELAHIRAN

Berikut adalah kriteria yang meningkatkan risiko seseorang bayi mendapat Cerebral Palsy semasa dilahirkan ialah:-

- Bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan ( Premature ).
Bayi yang tidak cukup bulan semasa dilahirkan mempunyai risiko mendapat Cerebral Palsy yang cukup tinggi berbanding bayi yang cukup bulan.

- Bayi yang dilahirkan dengan berat badan kurang dari 2.5 kilogram. 
Dianggarkan risiko bayi yang dilahirkan dengan berat badan kurang dari 1.5kg mendapat Cerebral Palsy antara 5 hingga 25 kali ganda bayi normal.

- Bayi yang lemas dan tertelan najis semasa dalam kandungan ( meconium aspiration).

- Bayi yang diserang sakit kuning ( jaundies ).
Ia berpunca dari kekurangan G6PD, masalah rhesus darah yang tidak sesuai antara ibu dan bayi dan kelahiran tidak cukup bulan. Kandungan Billirubin yang tinggi boleh merosakkan otak.

Namun begitu, dengan kecanggihan dan kepakaran dalam bidang Obstetrik pada masa kini dapat mengurangkan risiko keceraan pada otak bayi ketika dilahirkan.


3. PUNCA KANAK-KANAK CEREBRAL PALSY DISEBABKAN OLEH FAKTOR SELEPAS DILAHIRKAN

- Asphyxia
Masalah kesukaran bernafas seperti penyakit ASMA menyebabkan oksigen tidak sampai ke otak.

- Shaken Baby Syndrome
Bayi yang digoncang dengan kuat supaya berhenti menangis boleh menggegarkan bahagian otak bayi.

- Keracunan ubat-ubatan seperti Panadol, Minyak Tanah dan sebagainya.

- Tertelan benda asing.

- Kemalangan Jalan Raya yang mencederakan otak.



JENIS-JENIS CEREBRAL PALSY (CP)

1. SPASTIK

CEREBRAL PALSY SPASTIK mengakibatkan kekejangan pada bahagian sebelah kanan tubuh. Jika tangan dan kaki kanan terbabit ia dipanggil HEMIPLEGIA.

Jika spastik ini membabitkan kedua-dua belah bahagian kaki ia dipanggil DIPLEGIA

Jika ia membabitkan seluruh tangan dan kaki dinamakan QUADRIPLEGIA.


2. DISKINETIK

Pergerakan abnormal yang tidak boleh dikawal.


3. ATAXIC

Otot-otot tangan atau kaki yang lembik. Kategori ATAXIC paling jarang-jarang berlaku.


4. CAMPURAN KESEMUANYA

Dianggarkan 5 hingga 60 peratus kanak-kanak yang menghidap Celebral Palsy menghadapi beberapa masalah seperti:-

- Lewat perkembangan mental
- Epilepsi
- Kerencatan Otak
- Masalah Pembelajaran
- Masalah Pertuturan
- Masalah Kepekaan
- Masalah Penglihatan seperti juling, rabun atau hilang penglihatan
- Masalah Emosi


RAWATAN

Ibu bapa yang terpilih dianugerahkan anak istimewa CEREBRAL PALSY jangan rasa sedih atau kecewa. Kerana masih ada rawatan yang dapat membantu mengurangkan masalah tersebut. 

Ibu Bapa dinasihatkan supaya mendapat pemeriksaan doktor kerana terdapat kaedah yang boleh membantu merawat dan mengurangkan masalah tersebut. 

Antaranya:-

- Ubat-Ubatan
Ia dapat mengurangkan masalah ketegangan otot-otot dan masalah epilepsi

- Suntikan
Selain itu, suntikan ubat BOTULINUM TOXIN pada bahagian otot-otot yang tegang juga dapat membantu mengurangkan keadaan anggota tubuh yang SPASTIK.

- PEMBEDAHAN
Sekiranya rawatan ubat-ubatan gagal, kaedah pembedahan akan dilakukan dengan memotong dan memanjangkan otot-otot tegang.

- PROSES PEMULIHAN ( REHABILITASI )
Proses pemulihan kanak-kanak Celebral Palsy ini merangkumi pakar Fisioterapi, Jurupulih Cara Kerja, pakar Terapi Pertuturan, Pakar Telinga, Pakar Mata dan Pakar Psikologi.

Selain itu, ia juga membabitkan guru-guru sekolah khas yang mempunyai latihan dan pembelajaran kanak-kanak istimewa ( Sekolah Pendidikan Khas )

- Penggunaan Splint, Kasut Khas dan alat-alat bantuan Orthotic termasuklah Corner Feat iaitu Kerusi Khas, Standing Frame , Rollator dan Walker juga diperlukan.

Selain dari itu, salah satu kaedah rawatan Alternatif menggunakan Tilam terapi Bio Velocity Sleep Mate dapat membantu mengaktifkan sel-sel badan.

Keistimewaan Menggunakan Tilam Terapi Bio Velocity Sleep Mate

Kaedah mudah. Hanya perlu baring, peluk atau hanya melihat Tilam BVSM ini dapat memberi kesan positif pada pengguna.

Kak Kin sertakan sekali perkongsian dari Pengguna Tilam Bio Velocity Sleep Mate untuk ikhtiar Cerebral Palsy.


Testimoni 1


Adik Darwisy disahkan menghidap Cerebral Palsy selepas dilahirkan. Pergerakannya agak lambat berbanding kawan seusianya. Sebutannya tidak jelas, tak boleh berpusing dan merangkak dan masih tidak boleh berdiri walaupun sudah berusia 3 tahun.

Ibu bapa Darwish ikhtiar dengan tilam terapi Bio Velocity Sleep Mate dan Alhamdulillah dengan izin ALLAH, dalam masa SEMINGGU menggunakan BVSM banyak kesan positif yang di alami oleh adik Darwish.  Antaranya, boleh berdiri, pandai memgang benda dan boleh menyebut beberapa patah perkataan.

Kak kin doakan semoga Adik Darwisy diberi kesihatan yang baik dari masa ke semasa. Amin.



Testimoni 2




Kak Kin kongsikan pengalaman dari Customer Kak Salleha Roslan

Kredit to : CDM Salleha 

Anak Customer kak Salleha ni mengalami masalah muah terkejut dan susah tidur. Pergerakannya juga agak lemah. 

Apa kesan yang di alami selepas menggunakan Tilam Terapi Bio Velocity Sleep Mate ni? Bagus ke?   


Alhamdulillah, tak sampai 24 jam dengan izin ALLAH,  sambil amalkan surah AL-Baqarah ayat 259, anak beliau TIDUR DENGAN LENA danTAK TERKEJUT-KEJUT macam selalu.

Hari kedua hingga seminggu
- keluar lendir jernih
- ada selera makan
- badan dah mula boleh di lentur
- tengkuk makin kuat

InshaALLAH, kita ikhtiar. Moga ALLAH perkenankan dan diberikan kesihatan yang baik buat anak-anak yang terpilih ini.

Macamana nak dapatkan pelapik tilam Bio Velocity Sleep mate ni?

Whatapps Kak Kin untuk dapatkan harga istimea 
013-3496050

Free Postage dan Free Gift untuk anda
Free Delivery Sekitar Keramat, Setiawangsa dan Wangsa Maju

Post a Comment