Sunday, 5 June 2016

Awas!! Pencuri di Bulan Ramadhan

Salam Ramadhan Al-Mubarak


Assalamualaikum. Alhamdulillah, diberikan peluang untuk menikmati Ramadhan pada tahun ini. Semoga Ramadhan kali ini dimanfaatkan sebaiknya dan lebih baik dari Ramadhan sebelumnya.

Sempena Ramadhan yang mulia ini, akak nak kongsikan beberapa perkara yang kita tak sedar sebenarnya mengurangkan  pahala amalan puasa kita.

⏳Awas Pencuri Di Bulan Ramadhan

Ia bukan tak penting langsung...
tapi kalau banyak sangat ia 'mencuri' masa kita, ia perlu ditangani segera. 

Kerananya, kita serba tak sempat, meraih 1001peluang ibadat di bulan berkat.

Awasi!

๐Ÿ“บ 1) TV...

Ini merupakan pencuri yang merbahaya, yang boleh merosakkan puasa seseorang dan mengurangi pahalanya, seperti filem, drama dan iklan murahan yang mendedahkan aurat.

๐Ÿ› 2) Pasar...

Ini juga merupakan pencuri istimewa dalam menghabiskan wang dan waktu tanpa batas. Oleh kerana itu, tentukan perbelanjaan kita mengikut keperluan ketika pergi ke pasar.

๐ŸŒƒ 3) Berjaga Malam Untuk Perkara Yang Lagha...

Pencuri yang mengambil waktu yang paling berharga. Pencuri yang mengambil solat tahajud dari seseorang hamba di sepertiga malam terakhir dan mencuri kesempatan untuk istighfar serta taubat.

๐Ÿฝ 4) Dapur..

Pencuri yang banyak mengambil waktu yang panjang untuk membuat berbagai jenis masakan, berupa makanan dan minuman. Hampir-hampir semuanya tidaklah masuk  ke mulut, kecuali sedikit sahaja.

๐Ÿ“ฑ5) Handphone...

Sebahagian orang hanya sekadar menjawab panggilan masuk namun ia boleh diserang dengan dosa berupa mengumpat, mengadu domba, dusta, memuji diri sendiri atau orang lain, menceritakan rahsia dan keaiban orang lain, berdebat tanpa ilmu, ikut campur urusan orang, dan sebagainya dari kesalahan-kesalaham mulut yang banyak yang juga merupakan majlis yang kosong dari zikir.

๐Ÿ’ฐ6) Bakhil...

Sedekah akan melindungi kita dari neraka, dan sebaik-baik sedekah adalah di bulan Ramadhan; maka bersedekahlah secara terang-terangan atau sembunyi-sembunyi.

 ๐ŸŽญ7) Majlis yang kosong dari mengingati Allah...

Pencuri ini adalah yang mempersiapkan bagi kita penyesalan di hari kiamat. Nabi shallaalhu alaihi wa sallam bersabda: "Tidaklah suatu kaum bermajlis, tidak mengingati Allah dan tidak juga berselawat kepada Nabi mereka kecuali mereka meninggalkan penyesalan. Jika Allah mahu maka Allah akan menyiksa mereka, jika  berkehendak, Allah mengampuninya

Adapun pencuri terbesar adalah FACEBOOK dan/atau WHATAPPS apabila tidak digunakan dengan benar dalam kebaikan dalam menyambut tamu yang berharga ini (Ramadhan).

Marilah kita mewasiatkan kepada diri kita untuk bersiap sedia menyambut bulan yang mulia ini.......

๐ŸŒœMarhaban Ya Ramadhan๐ŸŒ›
        
Ckin Ali
#PremiumBeautifulExpert

No comments: